Πότε πρέπει να στραφούμε στη συμβουλευτική γάμου; Είναι συχνά δύσκολο να προσπαθήσεις να σώσεις έναν γάμο όταν και τα δύο μέρη αισθάνονται ότι χτυπούν έναν τοίχο από τούβλα.
Ο σύμβουλος γάμου είναι συνήθως ένα άτομο
που δεν ενδιαφέρεται να πάρει θέση, αλλά ενδιαφέρεται περισσότερο να φτάσει στη ρίζα του προβλήματος και να βρει μια εφαρμόσιμη λύση για να επαναφέρει τον γάμο στον σωστό δρόμο.
Αυτοί οι άνθρωποι είναι συνήθως ειδικά εκπαιδευμένοι για να βοηθούν οποιεσδήποτε καταστάσεις δημιουργούνται μέσα σε ένα γάμο που έχει πάει στραβά. Τα ζευγάρια που αναζητούν τη βοήθεια ενός συμβούλου γάμου συνήθως θα φύγουν αρκετά έκπληκτα με το τι μαθαίνουν από τις συνεδρίες.
-
Τα Βασικά
Ο σύμβουλος γάμου θα είναι σε θέση να βοηθήσει το ζευγάρι να δει τα πράγματα υπό διαφορετικό πρίσμα και στη συνέχεια να περιγράψει τρόπους για να βοηθήσει στη δημιουργία μιας πιο ευνοϊκής και λειτουργικής κατάστασης, όπου και τα δύο μέρη θα μπορούν να συμμετάσχουν θετικά στην αποκατάσταση της σχέσης.
Βοηθώντας το ζευγάρι να αναγνωρίσει το πρόβλημα με ειλικρίνεια και σαφήνεια, ο σύμβουλος θα μπορεί στη συνέχεια να κάνει και τα δύο μέρη να δουλέψουν σε ορισμένες ασκήσεις που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον, επιτρέποντας έτσι στο ζευγάρι να αντιμετωπίσει καλύτερα το (όποιο) πρόβλημα κατά μέτωπο όταν παρουσιάζεται η κατάλληλη στιγμή.
-
Κάντε μια λίστα με τους στόχους σας για το γάμο σας
Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ιδανικό απλώς να παρασυρθείτε μέσα από το γάμο, θα βοηθούσε στη δημιουργία ενός ισχυρότερου γαμήλιου δεσμού εάν και τα δύο μέρη επιδιώξουν κάποιους στόχους στους οποίους να μπορούν να συμμετάσχουν στην επίτευξη.
-
Οι στόχοι
Η άσκηση καθορισμού στόχων είναι σημαντική καθώς βοηθά και τα δύο μέρη να ενισχύσουν τη σχέση τους εστιάζοντας σε έναν κοινό στόχο. Βοηθά επίσης στη βελτίωση της επικοινωνίας και δημιουργεί την επιθυμία να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον με πιο ευνοϊκό τρόπο, ώστε οι στόχοι που τίθενται να επιτευχθούν χωρίς αδικαιολόγητη πίεση.
Οι στόχοι βοηθούν στην επικύρωση της συνεισφοράς του άλλου στη σχέση και επιπλέον κρατούν και τα δύο μέρη υπεύθυνα και δεσμευμένα. Μέρος της διαδικασίας καθορισμού στόχων απαιτεί και από τα δύο μέρη να εκφράσουν λεκτικά τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους για τη σχέση, δίνοντας έτσι το ένα στο άλλο μια ξεκάθαρη εικόνα για τη λειτουργία της ατομικής τους νοοτροπίας.
Το να δημιουργήσετε μια λίστα μεμονωμένα και μετά να αφιερώσετε χρόνο για να καθίσετε μαζί για να προσπαθήσετε να συνεργαστείτε, ώστε να σχηματίσετε μια νέα λίστα που θα εξυπηρετεί άνετα τις ανάγκες κάθε μέρους, θα ήταν ο ιδανικός τρόπος για να προχωρήσετε σε όλη την άσκηση του καθορισμού στόχων.
Μόλις γίνει αυτό, και τα δύο μέρη θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσουν για κάποιο είδος χρονοδιαγράμματος που θα ήταν κατάλληλο και ρεαλιστικό για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.
Αυτό θα περιλάμβανε την ανάγκη αξιολόγησης και επανεκτίμησης ορισμένων αξιών και νοοτροπιών προκειμένου να καταστούν επιτεύξιμοι οι στόχοι που έχουν τεθεί. Αυτή η περίοδος ανταλλαγής φιλοδοξιών μπορεί να είναι εξαιρετικά ευχάριστη και διαφωτιστική εάν και τα δύο μέρη διατηρούν κάποιο επίπεδο οικειότητας και εγκαρδιότητας. Το να υπάρχουν κατηγορίες και απαιτήσεις δεν θα βοηθήσει στην άσκηση στόχων για το γάμο. Η πράξη της ανταλλαγής στόχων μπορεί συχνά να φέρει ένα ζευγάρι πιο κοντά και επίσης να το κρατά πιο συγκεντρωμένο ο ένας στον άλλο κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν βροχερές μέρες σε μια μακροχρόνια σχέση. Ωστόσο, αν το ζευγάρι είναι αποφασισμένο και έχει δεσμευτεί να σώσει/διατηρήσει τη σχέση – γάμο του, πάντα υπάρχουν τρόποι…