Κατάθλιψη – Γνωρίστε τον εχθρό σας

Photo by Amirmohammad Taheri from Pexels

Η κατάθλιψη είναι “πραγματική” ασθένεια!

Είναι η δυσάρεστη συναισθηματική διάθεση ενός ατόμου που βρίσκεται σε κατάσταση παθολογικής (έντονης και παρατεταμένης) θλίψης. Συχνά, η κατάθλιψη συνοδεύεται από σημαντική μείωση της αίσθησης αυτοεκτίμησης και από μία επώδυνη συνειδητοποίηση ότι οι ψυχικές, ψυχοκινητικές και οργανικές λειτουργίες επιβραδύνονται.
Υπάρχουν σημαντικά, δυσάρεστα και τραυματικά γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου που μπορεί να πυροδοτήσουν την κατάθλιψη. Όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, το διαζύγιο, η απώλεια εργασίας, η κακοποίηση κ.λπ. Αλλά, μερικές φορές εμφανίζεται και κατάθλιψη όταν όλα φαίνονται φυσιολογικά.
Περίπου το 10% του ανθρώπινου πληθυσμού θα εμφανίσει κατάθλιψη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.
Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη από τους άνδρες. Ωστόσο, η μορφή, η πορεία της νόσου και η θεραπεία δεν διαφέρουν μεταξύ των δύο. Επιπλέον, οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι συχνότερες στις γυναίκες, αλλά οι επιτυχημένες απόπειρες είναι συχνότερες στους άνδρες.
Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τον εχθρό σου, είτε είσαι εσύ που πάσχεις από κατάθλιψη είτε κάποιο κοντινό σου πρόσωπο και να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια σε κάθε περίπτωση.
Ωστόσο, θα πρέπει να καταλάβεις ότι το να έχει κάποιος ένα σύμπτωμα δεν σημαίνει απαραίτητα πως πάσχει από κατάθλιψη. Συνήθως, είναι ένας συνδυασμός των παρακάτω.

Συμπτώματα Κατάθλιψης

Συναίσθημα

Η καταθλιπτική διάθεση είναι πολύ πιο έντονη και διαρκει περισσότερο από τις περιπτώσεις απογοήτευσης ή κάποιου προβλήματος της καθημερινότητας. Υπάρχει ένα επίμονο αίσθημα θλίψης – συχνά, περιγράφεται ως απόγνωση και άγχος. Ακόμη και με μικρές αναταραχές, υπάρχει μια καταιγιστική συγκίνηση και ένα ξέσπασμα δακρύων.
Το να διαβεβαιώνεις τους άλλους ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, δεν βοηθά! 

Σε μέτρια ή σοβαρή κατάθλιψη, η κακή διάθεση είναι, συνήθως, πιο έντονη το πρωί. Υπάρχουν αναφορές, ωστόσο, για άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη χωρίς κακή διάθεση, αλλά με ύπαρξη ανηδονίας (έλλειψη ευχαρίστησης). Συνήθως, το άτομο με ανηδονία δεν το αναγνωρίζει. Όμως, γίνεται αντιληπτό από τους γύρω του. Δραστηριότητες (φαγητό, σεξ, χόμπι, έξοδοι, αθλήματα) που τον ικανοποιούσαν παύουν να του δίνουν ευχαρίστηση.
Μερικές φορές, η γκάμα του συναισθήματος κυριαρχείται από το άγχος, με τη μορφή εσωτερικής δυσφορίας, απροσδιόριστου κινδύνου ή ακόμη και με επεισόδια κρίσης πανικού. Συχνά, συνοδεύουν σωματικά συμπτώματα όπως εφίδρωση, αίσθημα παλμών, ζάλη κ.λπ. Επιπλέον, μπορεί το άτομο να είναι ευερέθιστο και να ταράζεται με το παραμικρό.

  • Συναισθηματικό μούδιασμα μπορεί να εμφανιστεί
    Το άτομο νιώθει ένα «μούδιασμα» σαν να παρατηρεί τα πράγματα από έξω. Μπορεί να εμφανιστεί αίσθημα αδιαφορίας, ακόμη και προς τα αγαπημένα πρόσωπα.
  • Μπορεί να παρατηρηθούν αισθήματα αδυναμίας.
    Το άτομο νιώθει ότι δεν έχει τον έλεγχο της ζωής του και υπάρχει εξάρτηση για το παραμικρό από τους γύρω του.

Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα

    • Διαταραχή ύπνου, συνήθως αϋπνία, λιγότερο συχνά υπερυπνία.
    • Διαταραχή της όρεξης και διατροφικές αλλαγές.
      Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη βιώνουν ανορεξία και δεν πεινούν. Λιγότερο συχνή είναι η αυξημένη όρεξη – βουλιμία.
    • Κούραση, εξάντληση και απώλεια ενέργειας.
      Το αίσθημα εξάντλησης είναι πιο έντονο το πρωί.
    • Μειωμένη σεξουαλική διάθεση.
      Συχνά υπάρχει απώλεια ενδιαφέροντος για το σεξ. Οι άνδρες έχουν συχνά δυσκολία να επιτύχουν στύση, ενώ οι γυναίκες συχνά δεν έχουν κολπική ενυδάτωση, καθιστώντας τη σεξουαλική επαφή επώδυνη και ανεπιθύμητη. Υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό και την εικόνα του σώματος.
    • Ψυχοκινητική καθυστέρηση.
      Συχνά υπάρχει επιβράδυνση της σκέψης, της ομιλίας και των κινήσεων.
      Το φτωχό λεξιλόγιο, το αφηρημένο βλέμμα και οι αργές κινήσεις του σώματος είναι μερικά άλλα συμπτώματα.
    • Ψυχοκινητική διέγερση.
      Μερικοί άνθρωποι, συχνά ηλικιωμένοι, βιώνουν ένταση, διάχυτο άγχος και διέγερση, άσκοπο βάδισμα, ανησυχία, δυνατά γκρίνια και φωνές.

Κινητοποίηση – Κίνητρο

  • Απώλεια ενδιαφέροντος.
    Το άτομο έχει χάσει το ενδιαφέρον του για πράγματα που τον παρακινούσαν.
  • Αίσθημα αβοήθητου.
    Το άτομο έχει χάσει κάθε ελπίδα για το μέλλον.
  • Παραμέληση προσωπικών ευθυνών, προσωπικής φροντίδας και υγιεινής.
  • Αυτοκτονικές σκέψεις ή απόπειρες.
    Ο αυτοκτονικός ιδεασμός σε ένα καταθλιπτικό άτομο ποικίλλει σε ένταση και βάθος, από επιθυμίες θανάτου σε στιγμές απελπισίας μέχρι την ύπαρξη ενός σχεδίου προς εφαρμογή.

Σκέψη – Αντίληψη

  • Αισθήματα – σκέψεις ενοχής, αναξιότητας, χαμηλή αυτοεκτίμηση.
  • Δυσκολία συγκέντρωσης, μειωμένη προσοχή και μνήμη, με επακόλουθη αναποφασιστικότητα, απροσεξία, σύγχυση και ατυχήματα.
  • Η λήψη αποφάσεων είναι δύσκολη, πολύπλοκη και χρονοβόρα.
  • Ψυχωτικά συμπτώματα.
    Σε σοβαρές περιπτώσεις, υπάρχουν ψευδαισθήσεις και αυταπάτες.

Σωματική δυσφορία

  • Πονοκέφαλοι, πόνοι στην πλάτη, έμετοι, δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος, διαταραχές της περιόδου κ.λπ.
  • Πολύ συχνά, οι άνθρωποι κάνουν μια σειρά ιατρικών εξετάσεων, χωρίς κανένα οργανικό πρόβλημα.
  • Είναι επίσης σύνηθες, η κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών σε μια προσπάθεια ανακούφισης από τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αλλά είναι επίσης σύνηθες, οι εθισμοί να προκαλούν κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη, ως επί το πλείστον, δεν μπορεί να περάσει από μόνη της. Συνήθως δεν υποχωρεί, διαρκεί χρόνια και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ατόμου. Δεν θεραπεύεται μόνο με τη δύναμη της θέλησης. Η αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς είναι μια πράξη ώριμης σκέψης.

Share with friends

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *